Sabilik ve Can-Jainism dinlerinde evren yukarı bakan Hilal şeklindedir.
Türkler de, Sabi soylu olan komşuları İranlılar da, Şiva dini mezhepleri olan Sabilik, Jainizm dinlerine girdiler.
M.Ö 500'lerde bu dinlerin bor yorumu olan Budizm ortaya çıktı.
Türkler bu dine de girdiler çünkü temeli Şiva dini mezhepleriydi.
M.S 225-276 arası Sasani başkenti Tizpon'da ortaya çıkan Hıristiyanlık mezhebi Maniheizm-Mecusilik dini de Sabilik, Budizm, Zervanilik, Zerdüştlük gibi dinleri 7 kitapta birleştiren bir din günümüz Ortodoks Hıristiyan ve Yahudilik dinlerinin temeli oldu.
Savaşlara, devletlere son verip devletsiz yeryüzü isteyen peygamber Mani Zerdüşt rahipleri kızdırır, onların tahriki ile Şah 1.Behram 'ı da kızdırır.
Tanrı Kral olan 1. Behram Ahura Mazda'dan aldığını söylediği vahiyle şeytani ilan edip, Mani'yi recm ettirerek öldürtür. Maniheizm yasaklanır.
Iranlılar kendilerini üstün ırk sayan Zerdüşt dinine, tebaa kavimler de köle dini Zervanilik- Zurvanizm dinine geri geri döner.
Ama Mecusilik gizlice uygulanır.
Türkler ayrılarak Gök Türk devletini kurarlar, bölünmeler sürer, Mani'nin halkı Yahudiler gizlice Roma ile çalışmaya başlar.
628 Tizpon zaferi ile Herakles Sasani ordusunu yok eder, 5 yıl sonra Muhammedî Müslümanlara yağma ettirir.
Bir daha Pers devleti asla yeryüzüne hükmeden ikinci veya birinci güç olamaz.
Çünkü, Müslümanlar ile anlaşan Mecusi Fars soylular, Sasani ülkesindeki Türklerin soykırıma uğratılmalarına yardım ederek kendilerini kurtarmışlardır.
Bu dönemde ve ardılı Abbasi dönemlerinde köle edilmiş Türkler dışında Müslüman olan yoktur.
İran'ı İslâm Arap işgalinden bile Mecusi Türkler kurtarır.
Selçuklu, Cengizhan ve Timur akınları gelen Türklerin hepsi Mecusidir.
Hilal ay ve yıldız Sümer'de de vardır.
Büyük köpek takımyıldızının da bütün Sami toplumlarının tanrılarının geldiği çift güneşli yıldız sisteminin ve özellikle bu sistemin en parlak yıldızı Şira- Sirius'un da sembolüdür.
Klementin Inciline bağlı Etiyopya-aldım krallığının, İstanbul ve Pontus Rum devletinin de sembolleri Hilal ve 5 köşeli yıldız'dır. Sasani ve öncesi Pers devletlerinin sancakları da hilâl ve 8 köşeli yıldızdır.
Türkler de bazen 8 bazen 5 köşeli yıldız sembolünü kullanmıştır.