'HAYIRLI CUMALAR' HANGİ DİNDEN GELİR?
Elmalılı Hamdi Yazır Kuran Cuma Suresi tefsirine(açıklama) baktığımızda, Arap tarihçilerin tespitlerinden dilimize çevirdiği metinlerden seçtiğim tespitlere bakalım;
İbnü’l-Esir “en-Nihaye”de der ki: “Arube, Cuma gününün eski ismidir. Sanırım bu isim Arapça değildir. “Yevm-i arube” veya “yevmi’l-arube” de denilir.
Alûsî de şunları nakleder: “Arube’nin Arapça olmadığına dair İbnü’l- Esîr’in zannını, Cemalü’d-din Abdullah b. Ahmed eş-Şîşî, kullanılan lafızlar hakkında kaleme alınan “Kitâbu’t-tezyil ve’t – tekmil” adlı eserin muhtasarında ele alarak: “Arube, ister nekre (elif lâmsız), ister ma’rife (eliflâmlı) olsun Cuma günü mânâsınadır. Bu kelime, Arapçalaştırılmış Süryânice bir isimdir.”
Süheyli’nin: “Bazı âlimlerden bize ulaştığına göre Arube’nin mânâsı rahmettir.” dediğini nakletmektedir.” Buna göre günlerin bu eski isimlerinin Araplar’a, Süryâniler’den geçtiği anlaşılır.
Abdurrezzâk, Abd b. Humeyd ve İbnü Münzir, İbnü Sirin’den şu rivâyeti nakletmişlerdir: “Hz. Peygamber Medine’ye gelmeden ve Cuma âyeti nazil olmadan Medine’deki müslümanlar Cuma namazı kılmışlardı.
Ensâr, “Yahudilerin bir günü var, her yedi günde bir onda toplanıyorlar. Hıristiyanların da öyle bir toplantı günleri var, gelin biz de bir toplantı günü yapıp Allah Teâlâ’yı zikredelim ve O’na şükürde bulunalım.” demişler ve bunun üzerine cumartesi günü yahudilerin, pazar günü, hıristiyanların o halde biz de bunu arube günü yapalım diye teklif etmişlerdi ki oanlar, Cuma gününe arube diyorlardı. Böylece Es’ad b. Zürare’nin yanına toplandılar. Es’ad onlarla iki rekat namaz kıldı ve va’z etti. İşte bu toplantıya Cuma adını verdiler.
Ebu Mes’ud demiştir ki: “Muhacirlerden Medine’ye ilk gelen Mus’ab b. Umeyr’dir. Orada Cuma namazını ilk kıldıran da odur. Bu namazı o,
Resulullah (s.a.v) Medine’yi teşrif etmeden önce kıldırmıştı. Sayıları on iki idi.”
Öyle anlaşılıyor ki,
Es’ad henüz Peygamber’den
emir gelmeksizin, Mus’ab ise
Peygamber’in görevlendirdiği bir kişi olarak kıldırmış olduğundan her birini ayrı ayrı makamda ele almak gerekmektedir.
Muhtemelen Mus’ab Medine’nin içinde, Es’ad da Medine yakınında bir köyde kıldırmış olması itibariyle ilktir.
Cuma suresi tefsirindeki verilere göre;
1- Arube ve Cuma adları, namazları Kuran tebliğ edilmeden önce Süryani ve Yahudilerde vardı.
2- Peygambere danışma gereği duymadan Müslümanlar Arube- Cuma namazları kılmıştır.
3- Bir başka söylentiye göre de Arube adını, Cem=Toplanma'dan Cuma'ya Hz Muhammet değiştirmiştir.
4- Kuran tefsirlerinde, peygamberin, Sabilik, Zerdüştlük, Mitracılık, Budizm, Yahudilik, Hıristiyanlık'ta olan bütün ibadetleri, farzları, sünnetleri değiştirerek, İslâm dinini farklı kılmıştır.
Oruç'un geceden gündüze alınması, diğer dinlerde dinden çıkma kabul edilen, Sabilerin Öğle ve İkindi namazlarını dine eklemesi (Bakara 62 tefsiri bknz),önemli bir örnektir.
(Cuma süresi tefsiri E.H.Yazır)
Yahudiler, Tevrat Yaratılış kitabında Allah'ın ver bi, dünyayı ve göksel insanları yaratmayı 6 ALTI günde (Arube/Cuma) bitirip 7.YEDİNCİ GÜN yani Cumartesi/Şabbat dinlenmesine bakarak;
Cuma günü Perşembe Akşam ezanı ile başlar) ARUBE=ARİFE ilan edilmis, öğlene kadar çalışıp, öğle sonrası bayram alışverişi yapmışlar, Cumartesi de bayram kutlamışlardır.
Hıristiyanlarda İsa'nın, günahkar doğan insanların günahlarını çekmek için çarmıha gerilip öldürüldüğü gün. Bu yüzden HAYIRLI CUMA derler, devletler, şirketler, insanlar siyasi, ticari anlaşmalarını cuma günü yaparlar. İngilizcesi GOOD FRIDAY=HAYIRLI CUMA demektir.
Ay ve güneş takvimlerine göre gün, güneş batınca, bizde akşam EZANI okununca biter ertesi gün başlardı. Bu yüzden Perşembe gecesine Cuma gecesi denilir ve evlerde bilen varsa Kuran okur. Halen de böyledir.
Ancak İslam tarihinde Cuma günü bu kadar önemli önemli bir olay yoktur. Yahudi ve Hıristiyanlara "Aynı dinde olduklarını gösterip İslama davetten" başka amacı yoktur. Ama hiç biri Müslüman olmadı.
Ezan da,Yahudi ezanı Hazzan'dan adını alır. Türkçesini ilk ben yazdım.
Recep Tayyip Erdoğan hükümeti ile başlayan Perşembe günü ezanın ardından SELA okunması tamamen Yahudi Şabat bayramı kutlamasıdır.
|
ABD BAŞKANI JOE BIDEN'IN HAYIRLI CUMALAR MESAJI 15.4.2022 |
Ramazanda sabah ezanının bir saat önce okunması da Ortodoks Yahudi ve Hıristiyanların RAMAZAN ORUCUNU açma vaktidir. Onlar oruçları gece tutarlar. Faklı olsun diye Muhammet gündüze çevirmiştir.
Yahudi gibi ibadet edip onlar gibi yaşayıp kendimize MÜSLÜMAN diyoruz.
Bize nesi hayırlı bunun?
Aşağıdaki Türk Yahudileri net'ten aldığım Şabat yazısının sayfa resimlerini iyi okuyun, yalan iftira yok.
Takdir sizindir
Alaeddin Yavuz
ABD BAŞKANI JOE BIDEN'IN 2022 HAYIRLI CUMALAR MESAJI