4 Mart 2009 Çarşamba

KÜRT YURDUNUN ETIMOLOJISI


-->

KÜRT YURDUNUN ETİMOLOJİSİ



Tarihte Geçen Kürt Yurduna Verilen Adların Etimolojisi



Son zamanlarda Avrupa’dan yayın yapan bazı bölücü televizyonlarda ve “fikir özgürlüğü” kapsamında ulusal yayın yapan televizyonlarda, Kürdistan adı ile bir devlet kurarak Ortadoğu’ya iyice yerleşmek isteyen ABD-AB koalisyonunun ,“Alevi-Sünni görünümlü dönme Ermenilerden oluşan” sözcüleri ,yeni bir millet ve milliyetçilik yaratmak için, Kürt vatandaşlarımızın kökenleri ile ilgili aşağıda geçen bir takım adları ve kaynakları bu amaçlarına alet etmektedirler.
Ben de bunlar neymiş diye şöyle bir araştırdım.Size ,okuduklarımdan naçizane çıkarımlarımı da sunuyorum.;

Zenefon’da Kardukoy

Şimdi de,İran Şahı Atrakzerkses’i Küçük Krus’un verdiği para için, 10.000.askerle İran’a gidip,askerlerini İran askerlerine kıydıran, canını zor kurtaran,kaçarken de bizim “Kurt İni “ sakinlerinden de bir güzel zılgıt yiyen,Yunanistan yerine Trabzon’a varıp “Deniz Deniz” diye bağırırken bir de oradan yediği sıkılcımla ,10.000 askerlik ordusundan üç beş askerle zor kurtulan İÖ 401 yıllarında Osmanlı’daki “Başıbozukların Yunan tarihindeki karşılığı olan Zenefon’un maceralarına bir göz atalım.

Xenephon veya Zenefon,yukarıdaki olaydaki başarısızlıklarını “Anabasis” adlı anı kitabında toplamış ve Dicle’nin kuzeyindeki dağlarda,çok iyi korunmuş köylerde yaşayan “Carduchoi-Kardıçoy veya Kardukoy” halkından bahsetmiş.
Biraz daha çalışsaymış “Kurt Köy” diyecekmiş ama becerememiş.:))

Roma Kaynaklarında Kurdini
Roma’lı tarihçi Strabo’ya göre Gorduene-Gurdini bölgesi,”Gordyaean Mounts-Gurdiyan Dağları” Diyarbakır ile Muş arasındaki dağlardır.

Ermeni Kaynakları;
Pompeius’un Partlılardan zabt etmiş olduğu Nisibis veya Gordene-Gurdini Tigran tarafından ele geçirildi.

İngiliz Kaynakları

1911 basımı Britanika Ansiklopedisine göre,”Gordyene-Gurd-ini” Dicle’nin batı kıyısında,”Courduene-Kurdini” olarak da bilinen çağdaş Türkiye’nin Van Gölü’nün güney bölgesindeki dağlık arazide,İran ve Ermenistan arasında küçük,uyruk bir devlet olarak tanımlanmakta ve Suriye kaynaklarında da “Beth Qardu-“Bes Kardu” olarak bahsedilmiş olan şimdiki Şırnak ili bölgesinde eski adı “Bothan-Botan” olan yerdir.
Corduene (also known as Gorduene, Cordyene, Cardyene, Carduene, Gordyene, Gordyaea, Korduene, Korchayk, Gordian, was an ancient region located in northern, Mesopotamia present-day southeastern Turkey)
Corduene (Gorduene, Cordyene, Cardyene, Carduene, Gordyene, Gordyaea, Korduene, Korchayk, Gordian,olarak da bilinen “Corduene” bu günün kuzeydoğu Türkiye’sinde kuzey Mezopotamya’da konuşlanmış es ki bir bölgedir.

Şimdi yukarıdaki cümlede geçen ve Kürt Ülkesi-Kürdistan anlamına gelen bu kelimeleri bir bir okuyup söyleyelim.

Önce,bu adların İngiliz dili yazılış ve söyleyiş özelliklerine göre yazıldığını bilmemizde fayda vardır.

İngilizce de Hint-Avrupa Dil Grubu adı ile bildiğimiz dil gruplarından biridir.Bu da şu demektir.

Kökeni,Hint,Fars (İran),Kafkas dillerinden oluşan diller anlamına gelir.

Şimdi adları okuyup söyleyelim;
Corduene=
Kelimeye ses verebilmek için ilk önce sesli harflerin telaffuzuna dikkat etmek gerekir.
C” harfi de önünde kalın sesli (aou) gibi harfler ve sesiz harf (Clan-Kabile) gibi olduğunda Türkçe’deki “K” sesine karşılık gelir.Genelde bütün Avrupa dillerinde de durum böyledir.

”O” harfi “OU” harflerinin birlikte çıkarılması ile söylenir.Daha çok “u” sesi verir.

E” harfi de İngiliz dilinde “” sesinin birlikte çıkarılması ile elde edilirse de Türkçe’de “İ” harfine karşılık gelir.

D” harfi de günümüzde bile çok yerde “T” yerine bazen her iki harf de diğerinin yerine söyleyenin şivesine göre değişmektedir.

U” harfi de kural olarak “Yu” olarak okunsa da kelime içinde kendisinden sonra gelen sessiz harfin gerçek sesinde okunması için konulur ve böyle durumda okunmaz.

Aşağıdaki İspanyol dilinden verilen örnek gibi;
Quien (kien)=kim
Que (Ke) =Ne
Şimdi harfleri Türkçe’deki seslerine göre dizdiğimizde aldığımız sonucu görelim;
C(K)o(u)rdue(i)ne(i)=K-u-rd-t--i-n-i “Kurdini”

Kurdini” ni böldüğümüzde alacağımız sonuç “Kurd İni Günümüz Türkçe’si ile de “Kurt İni
İn “ kelimesinin de “mağara” olduğunu bilmeyeniniz var mı bilmem.

Diğer (9) dokuz ad da değişik dil ve lehçelerde has Türkçe olan bu kelimenin telaffuz farklarından başka bir şey değildir.

Şimdi sıra ile telaffuzlarını parantez içinde yazacağım;

Gorduene (Gurdini), Cordyene(Kurdini), Cardyene(Kardini-buşive kelimeyi iyice bozmuş), Carduene(Kardini-bu da öyle), Gordyene(Gurdini), Gordyaea(Gurdiya-Bu Arapça-İtalyanca-Yunanca gibi), Korduene(Kurdini-Bu en güzeli), Korchayk (Kurçak-Bu Kafkas dili veya Ermenice olsa gerek), Gordian- (Gurdiyan).

Bu, “Kurt İni” veya Kurdini” neresidir?

Tarif edildiği gibi mağaraları ile ünlü Hakkari ve civarı değil mi?

O mağaralar ki bir ucu Türkiye’de diğer ucu Suriye,Irak ve İran’a ulaşan esrarlı mağaralar.

Asırların eşkıya yatağı.
Rusya’nın Kafkas dağları-Afganistan üzerinden Hint okyanusuna inmesini engellemek hem de Ortadoğu kaynaklarına üzerinde oturarak hükmetmek isteyen ABD-AB içimizde kiraladıkları işbirlikçilere yukarıdaki kayıtları ne şekilde okuturlarsa okutsunlar,onları halkı yanıltmak için ne tür sesler çıkararak söylerlerse söylesinler işin aslı budur.

Kürtler,2500 yıldır aynı kelime ile anılmaktadırlar.
KURT İNİ”

Keykubat